2024AWARD

Så tävlar du

Packnorth Award är en tävling för förpackningar som används på den nordiska marknaden. Skickliga formgivare, materialväljare och konstruktörer får pröva sina alster mot varandra.

Här läggs säkerligen också grunden för framtida nya samarbeten, när köpare på en plats kan hitta de personer och företag som är specialiserade på förpackningens olika moment.

Du börjar med att fundera igenom vilka förpackningar du vill tävla med. Det är ett krav att de faktiskt används på den nordiska marknaden.
 

Svara på ett antal frågor om din förpackningslösning och sänd in den. Vi måste ha en förpackning att bedöma. Skisser eller foton räcker inte. När du betalat anmälningsavgiften läggs din förpackning till bedömning och du får en digital dekal som berättar att den här produkten tävlar i Packnorth Award 2024.

Den 12 september meddelar domarna vilka förpackningar som är nominerade. De är sedan med hela vägen fram till prisutdelningen den 23 oktober 2024, då vilka produkter som vunnit respektive kategori meddelas på Scanpack i Göteborg.

De nominerade bidragen får en dekal som säger att de är nominerade, som sedan är fri att använda i marknadsföring.

Vinnarna får sedan ett diplom, samt en dekal som säger att de är ”Vinnare i Packnorth Awards 2024”, som sedan är fri att använda av vinnaren. De vinnande bidragen får en framskjuten placering i tidningen Packnews. Även de nominerade bidragen och de som inte nådde hela vägen fram kommer att presenteras i tidningen.

Tidningen Packnews chefredaktör Bo Wallteg presenterar sitt val av vinnande bidrag totalt sett.

 

Grand Prize

Ett Grand Prize kommer att koras. Juryn utser en förpackning som sticker ut extra, ett Grand Prize. Vinnaren får ett exklusivt marknadsföringspaket i ett helt år på Packnews.se, samt ett land ytterligare (Norge, Danmark eller Finland), där den vinnande produkten presenteras i form av en bannerannons. Är bidraget till exempel från Danmark publiceras bannern på den svenska och den danska sajten. Eventuella svenska vinnare får förutom Sverige lägga till ett ytterligare land att synas i. Tillsammans har vinstpaketet ett värde på över 100 000 SEK.

Välj ut era tävlande bidrag

Skicka in bidragen

Juryn bedömer dem efter sina specialkunskaper

Prisutdelning på Scanpack den 23 oktober

Marknadsför er som vinnare

Marknadsför era bidrag som vinnare

Kostnad

Early bird: 1 februari till 31 maj – 2400 SEK

Ordinarie pris: 1 juni till 30 augusti – 2900 SEK

Priserna ovan är för ett bidrag i en kategori. Tävlar ni med samma bidrag i flera kategorier får ni 25 procent rabatt på efterföljande kategorier.

Bidragen ska vara oss tillhanda senast den 30 augusti 2024.

Du skickar in dina bidrag till:
AGI Media i Malmö AB
Altonagatan 5
211 38, Malmö
Sverige

Märk med ”Packnorth Award 2024” samt ert företagsnamn.

Årets kategorier

Dryckesförpackningar

Lyxförpackningar

Livsmedelsförpackningar

E-handelsförpackningar

Förpackningar för personlig hygien

Smarta och intelligenta förpackningar

Industriförpackningar

Cirkulära/hållbara förpackningar

Etiketter

Biomaterialbaserade förpackningar

Nordisk Bioplastförenings specialpris

Den enskilt största produktkategorin för bioplaster är förpackningar. Bioplaster är i många fall det intressanta alternativet när det handlar om att miljöanpassa förpackningar, antingen som materialersättare i existerande förpackningar eller som det bästa alternativet i helt nya lösningar. Packnorth Award är glada över att med support från Nordisk Bioplastförening kunna ge bioplastbaserade förpackningar en egen kategori i tävlingen.

Så arbetar juryn

Juryn bedömer produkterna generellt i respektive kategori med ett poängsystem. Dessutom ger jurymedlemmarna en bedömning av bidraget baserat på den specialistkunskap man besitter.

Juryn har rätt att:
– inte utse någon produkt som vinnare i en viss kategori
– byta kategori för en produkt som de bedömer har bättre förutsättningar där
– slå ihop två kategorier till en
– dela en kategori till två

Obs. Vid sådana tillfällen sker ingen återbetalning av avgiften.

Juryn

PNA-jury-23-katarina
Katarina Elner-Haglund
Adjunkt Designvetenskaper, Lunds universitet/ Lunds Tekniska Högskola

Katarina undervisar inom produktutveckling och lär nästan färdiga civilingenjörer att tillsammans med varumärkesägare och industri utveckla framtidens plastprodukter. Genom kloka materialval och smarta funktionaliteter skapas produkter som passar väl i det cirkulära samhället. Hennes erfarenhet inom förpackningsområdet handlar även om produktionsprocesser.

PNA-jury-23-carsten
Carsten Bøg
Kandidat i miljö- och resursplanering

Han är med och tar fram kriterierna för Svanen. I vardagen är han chef för danska Grakoms avdelning för CSR och miljön. Med 30 års erfarenhet rådger han förpackningsbranschen kring hållbarhet, livscykelanalys och resursanvändning och deltar ofta i samhällsdebatten med artiklar inom dessa ämnen.

PNA-jury-23-felix
Felix Helander
Oberoende marknads- och strategikonsult

Jag arbetar med förpackningsfrågor som marknads- och strategikonsult. Med en bakgrund från förpacknings- och livsmedelsindustri har jag fått erfarenhet av hela värdekedjan, i Sverige och internationellt. Jag har här arbetat med alla förpackningsmaterial och de stora produktkategorierna.

PNA-jury-23-ulla
Ulla Risager
Lektor på Danmarks Medie- & Journalisthøjskole

Ulla Risager undervisar primärt BA utbildningen i Grafisk Design. Ett av hennes centrala forskningsområden är förpackningsdesign, där hon både undervisar och driver forskningsprojekt. Hon har en yrkesmässig bakgrund som grafisk formgivare, art director och fotograf.

PNA-jury-23-bo
Bo Wallteg
Juryns ordförande / Chefredaktör Packnews

Juryns ordförande är Bo Wallteg, chefredaktör på tidningen Packnews samt Packnews.com. Han är grundare av Europas största förpackningsnätverk, Packbridge samt grundare av Nordisk Bioplastförening. Under en period var han också ordförande för den globala förpackningsjournalistorganisationen IPPO, International Packaging Press Organisation. I över trettio år har han bevakat utvecklingen i förpackningsindustrin.

Registrera bidrag

Early bird till 31 maj
2400 SEK, 1 bidrag – 1 kategori

1 juni till 30 augusti 
2900 SEK, 1 bidrag – 1 kategori

Tävla med samma bidrag i flera kategorier och få 25 procent rabatt på efterföljande kategorier.

Bidragen ska vara registrerade och oss tillhanda för bedömning senast den 30 augusti.

Student? Tävla här!