2024AWARD

Nominerade bidrag till Packnorth Award 2022

Juryn har nu gjort sitt arbete och bedömt närmare sjuttio olika bidrag till Packnorth Award. Ett gediget arbete är gjort och ett antal bidrag nominerades i de olika kategorierna. Vissa bidrag nominerades i mer än en kategori. Vinnarna i varje kategori presenterades på Scanpack, på Superbrandscenen den 4 oktober klockan 15.00.

Kategori: Drycker

Liplid AB

En helt ny design på lock till kaffemuggar och kalla drycker. Till etthundra procent tillverkat av cellulosafiber, helt nedbrytbart eller återvinningsbart. Designen ger också 25 procent mindre materialåtgång jämfört med konventionella lock. Designen gör att man kan dricka ur muggen utan att behöva röra vid locket med munnen. Det går också att blåsa på ytan för att kyla ner varm dryck en aning. Dessutom har locket en stabiliserande effekt på muggen vilket gör det möjligt att tillverka muggar med mindre väggtjocklek.

Cafégo Espresso

Kaffepåsar som är helt metallfria och tunnare än tidigare. Barriären är oförändrad. Förpackningen är återvinningsbar till etthundra procent som mjukplast. Materialet är PE/PP med en tjocklek på 76 my. Förpackningen innebär 15 procent mindre materialförbrukning och 23 procent reducerad CO2-generering. Genom att materialet är tunnare får mer plats på en rulle vilket ger färre byten i produktionen och minskade transporter. Elförbrukningen minskar då svetstemperaturen är sänkt med över 30 grader. Via finjusteringar öka produktionen med 10 procent.

Företag: Sofiero Kafferosteri AB

Plastfria dryckesbägare med stadsmotiv

Muggar tillverkade av MM Kotkamills plastfria och lättåtervunna material. Efter användning kan de enkelt återvinnas tillsammans i flödet för kartong. PackageMedia skapade en unik, lokal muggserie kallade ”Bilder fårn Kouvola” och ”Bilder från Kotka”. De säljs i sampack om 25 vid Prismas butiker i Kymenlaakso regionen i Finland.

Företag: Pyroll Packaging Group Ltd

Walki®Straw – återvinningsbart papperssugrör

Sugrören består av ett enda lager papper med hög prestanda. De är hållbara och återvinningsbara och kan förses med tryck. Sugrören klarar de flesta drycker utan att lösas upp och består av 25 procent mindre material än traditionella sugrör som har tre till fyra lager papper som är hoptvinnade. Det här sugröret avger ingen papperssmak eller lukt.

Företag: Dolea/Walki

StrapCarrier

StrapCarrier är en distributions- och ytterförpackning för flaskor och burkar. Den ersätter wellpappbrickor med krympfilm. Här skapar ett plastband sammanhållningen på wellpappbrickan. Den har 6 enheter på i stället för 12 på brickan vilket innebär lättare lyft, två på djupet i butikshyllan och bättre pallfyllnad med samma geometri som pallen, 2×3. Genom att förpackningen står kvar i hyllan utan att produkterna lastas ur, ge en tidsvinst. Bandet tas av i hyllan vilket minskar krossrisk. Tidsvinsten blir upp till 50 procent. Samtliga etiketter på produkterna är rättvända maskinellt.

Företag: PacNova AB

Kategori: Livsmedelsförpackningar

Trioworld Food Loop30

Trioworld har utvecklat en förpackning för frysta livsmedel som man säger revolutionerar flexibla livsmedelsförpackningar. Förpackningen är tillverkad av 30 procent PR (Post-Consumer Recyled) material och är 100 procent återvinningsbar. Lösningen möjliggörs av ett femlagers laminat som uppfyller alla obligatoriska tester och simuleringar enligt EU:s bestämmelser för kontaktmaterial för livsmedel. Fram till nu har det inte varit möjligt att använda återvunnen plast i livsmedelsförpackningar.

Företag: Trioworld Landskrona AB

Miljövänlig påse som ersätter plast i grönsaksförpackningar

Hållbar och återvinningsbar påse tillverkad av träfiberbaserat material från Paptic, utvecklad för att ersätta plast i grönsaksförpackningar. Ett samarbete mellan Paptic och Marvaco ledde till denna lösning som är optimerad ur hålbarhetsaspekter som material, design, tryck och bläck (EGP med Flint Group C2C-bläck). Papticmaterialet kan köras på befintliga linjer där man i dag använder plast, utan att investeringar behövs. Materialet är mjukt, med utmärkt punkterings- och rivbeständighet och värmeförseglingsbara egenskaper. Efter användning kan återvinning ske i strömmen för kartong- och förpackningspapper.

Företag: Puukki´s Farm

ICA Hamburgertråg original 4-pack, J40

ICAs hamburgerförpackning ersätter de tidigare, svarta plasttrågen och minskar plastmängden med över 80 procent jämfört med tidigare lösning. Tråget är utvecklat av Hilton Food Group och Graphic Packaging Int. Det är ett MAP-tråg av pappersfiber. Plastlinern och toppfilmen kan avlägsnas och sorteras om plastförpackning.

Företag: Hilton Food Group Sverige

PureFiber lock – nytt lock av formpressad fiber för Picadelis salladskoncept

PureFiber locket av formpressad fiber används i Picadelis salladsbarer som finns hos 2000 kunder. Det ersätter plastlock av PET för engångsbruk. Locket är utformat för att passad i salladsbarens speciella utrymme för lock där de staplas och enkelt och hygieniskt kan tas av konsumenten. För att säkra att det sitter fast hörs ett ”puff” ljud när det sätts på. Det är utformat så att flera tråg med sallad kan staplas och bäras hem enkelt. En fördjupning möjliggöra att fästa en behållare med dressing.

Företag: Stora Enso

Jospak Cardboard Tray

Jospak Cardboard Tray består av kartong som bas, laminerad med en högbarriärfilm på insidan. Tråget används på vanligt sätt i en trågmatare och efterföljande trågförslutare och används för packning av kött, fisk, fågel, färdigmat mm. Konsumenten kan enkelt separera plastfilmen från kartongtråget för återvinning. Tråget och dess innehåll kan värmas i mikrovågsugn. Plastanvändningen är 85 procent mindre än för ett jämförbart plasttråg.

Företag: Jospak Oy

Fryst glass

Med enkla medel lyfter denna lösning en vanlig take away bägare till nya höjder skriver NooDesign. Fryst är en liten glasstillverkare i Stockholm. Tillsammans med Åtta.45 Tryckeri har man tagit fram lösningen som ger Fryst en möjlighet att prova sig fram med små upplagor, korta ledtider och stor flexibilitet utan att kompromissa med designen. Genom att kapsellimma en 240 g kartong som trycks plano har man skapat en yttersleeve till en vanlig 450 ml take away bägare. För att få en exklusiv, matt yta trycktes designen i CMYK med stokastiskt raster på kartongens baksida. Locket försluts med en självhäftande etikett tryckt hos Ettiketto i Malmö.

Företag: NooDesign AB

Kategori: Livsmedelsförpackningar

Västerbottensost Jubileumsutgåva

Västerbottensost® firar 150 år i år. Därför har en unik liten bit ost, kantfri och stansad från ostens mitt, tagits fram med inriktning främst till internationella kunder. Den finns i begränsad upplaga och säljs exklusivt i ett antal butiker på Arlanda flrygplasts och till besökare till Burträsk Mejeri. Förpackningen förmedlar en exklusiv känsla för en livsmedelsprodukt. Varumärkets igenkänningsfärger, svart och guld, återkommer i förpackningen, liksom den svenska flaggan för att visa produktens ursprung. Dessutom visas hovleverantörsemblemet. På förpackningens insida beskrivs den unika smaken och hantverket på engelska.

Företag: Norrmejerier Ekonomisk Förening

Highcoast Whisky, Harbour Collection 01

Till Highcoast har Nordic Carton tagit fram en hel serie förpackningar som kan bära en flaskas vikt även om förpackningen hålls upp och ned. Den har ett bakåtvänt lock utan råa kanter och förlängd låsflik. Dessutom har den en förstärkt automatbotten. Dekoren har en präglad och folierad arkipelag, omgärdad av ett djupblått hav av ultramatt silkeslack.

Företag: Nordic Carton AB

Champagnekalender

Exklusiv adventskalender med champagne, framtagen av DS Smith. Kunden ville väcka uppmärksamhet och bjuda på en upplevelse utöver det vanliga. Kalendern kan placeras mitt i finrummet som både jul- och ögongodis. Kalendrarna sålde slut. En ganska liten upplaga gör den ännu mer exklusiv.

Företag: DS Smith

Matchtröja

Mondelez hade visat sin nuvarande matchtröja av plast för Scandic som dock tackade nej av miljöskäl. Det fick inte vara plast. DS Smith visade på möjligheten att göra tröjan av kartongmaterial och Scandic köpte 13 000 i samband med Dam EM. Dessutom har IFK Norrköping köpte lösningen.

Företag: ICA Sverige AB

Kategori: E-handelsförpackningar

Vadderade kuvert av papper

Ett alternativ till bubbelkuvert av plast. Det är ett lätt kuvert som skyddar och minska transportkostnaderna. Det består av ett lager papper med honeycomb struktur och två lager starkt kraftpapper. Förslutningen är självhäftande och kuvertet kan återvinnas fullt ut.

Företag: RAJA

Bubbelfolie av kraftpapper

Bubbelfolie av etthundra procent återvunnet kraftpapper. Varje bubbla har en förstärkt barriär som gör att luften i dem håller längre och inte ger efter vid hårt tryck. De absorberar stötar genom Air Capture-teknik. Den anpassar sig lätt efter formen på produkten och är lätt att riva av för hand eller med kniv.

Företag: RAJA

Nostalgi 291

Hatthyllan som packas är en ny produkt i Essem Design Nostalgi-familj. Hatthyllan designades redan år 1937 och har nu kommit tillbaka med förbättrad produktdesign. Förpackningen har tagits fram för att ha minsta möjliga påverkan på miljön. Redan i produktdesignen lades stor omtanke på att konstruera en produkt som minimerar transportutrymmet. Den kan därför levereras i ett platt paket. Förpackningen innehåller sjuttio procent returfiber. Antalet beståndsdelar har minimerats. Kartongen är obehandlad och enkel att återvinna.

Företag: Essem Design

Kunskapsprojektet Swedish Design Memo

Sedan år 1995 har Svenska Memo Skapat kunskapsprojekt i form av memospel med inriktning på konst, design och kultur. I år är första gången man skapat en design utvecklad som en fold-it-yourself version. Holmen Iggesund och Holmen Braviken har levererat materialet. Origamitekniken i designen för spelets lika delar gör att man kan leverera spelet plant och låta mottagaren via instruktion resa det själv. Ett speciellt skydd av kartong fungerar som bärband/handtag och möjlighet finns till ett ytterligare skyddsomslag för de stora leverantörerna som säljer till varuhus. Det är tillverkat av återvinningsbar plast.

Företag: Svenska Memo

Kategori: Industriförpackningar

Storsäck av återvunnen PP från storsäckar

En produkt framtagen i en smart loop. Storsäckarna som Accon säljer till kunder i Norden samlas in av Accon, återvinns och det återvunna används för tillverkning av samma typ av industriförpackning. Livscykeln blir lång då man har kontroll på materialet hela tiden.

Företag: Accon Greentech AB

Loop Stretch Hood med 50 procent PCR

Loop Stretch Hood film innehåller upp till femtio procent PCR (post-consumer recycled) polyten. Den reducerar CO2-fotavtrycket med mer än trettio procent genom den kraftiga ökningen av återvunnet material. Detta utan att filmens tjocklek ökats eller produktegenskaperna påverkas. Filmen är fullt återvinningsbar.

Företag: Trioworld Nyborg

Miljövänlig handsträckfilm av papper

Ny handsträckfilm av papper, tillverkad av etthundra procent kraftpapper. Den är ett alternativ till sträckfilm av plast och omslag och ger bra stöd för pallarna under transport och lagring. Den är etthundra procent återvinningsbar.

Företag: RAJA

Wellkrage

Pallkragen av wellpapp väger endast en bråkdel av vad en krage av trä gör. Den ger ergonomiska fördelar och lägre transportkostnader, speciellt vid flygfrakt. Då endast wellpappens ytterliner är synlig går den enkelt att få med tryck på både in- och utsida eller med en vattenskyddande liner ut- och invändigt. Konstruktionen fungerar som en traditionell pallkrage. Den levereras platt och är enkel att resa. Konstruktionen med tre limmade wellskikt ger en kraftig och böjstyv produkt. Den är konstruerad så att man minimerar öppna wellpipor som är känsliga för väta. Kragen är lätt att stapla och det finns lock och botten för den som behöver det. Där extra styrka behövs i hörn går det att applicera förstärkningstejp.

Företag: DS Smith

Kategori: Inkluderande och/eller hållbar design

StarChips

StarChips är en biobaserad lös fyllning för att ge skydd till innehållet i förpackningar. De är tillverkade av monomaterial (träfiber) och kan därmed återvinnas i pappersåtervinningen. Den kan återgå till ursprungsform om den varit hoptryckt. Där med kan den spara utrymme i lagring och transport. StarChips är antistatiskt och därmed lätt att hantera. De fyra armarna gör att chipsen låser i varandra och fyller volymen som behövs med mindre materialåtgång. Jämfört med plastchips har StarChips lägre CO2-avtryck.

Företag: Fibu AB

Ciggrid – fimppåsen när ingen askkopp finns i närheten

Ciggrid är en brand- och luktsäker fimppåse som är lätt att öppna och stänga och lätt att bära med sig. Tanken är att rökaren ska få Ciggrid gratis vid besök på restauranger, event eller kanske till och med hemma i bostadsrättsföreningens soprum. Ciggrid ska också finnas att köpa. Ciggrid tillverkas av material som klarar en glödande fimp. Syrebristen i den lilla påsen gör att den slocknar snabbt. Den rymmer tre, fyra fimpar. Materialet har ett ”minne” gör att den går att öppna och stänga flera gånger genom att man vrider överdelen av påsen. Ingen tejp behövs. Den sorteras som hushållsavfall.

Företag: Ciggrid AB

PureFiber lock – nytt lock av formpressad fiber för Picadelis salladskoncept

PureFiber locket av formpressad fiber används i Picadelis salladsbarer som finns hos 2000 kunder. Det ersätter plastlock av PET för engångsbruk. Locket är utformat för att passad i salladsbarens speciella utrymme för lock där de staplas och enkelt och hygieniskt kan tas av konsumenten. För att säkra att det sitter fast hörs ett ”puff” ljud när det sätts på. Det är utformat så att flera tråg med sallad kan staplas och bäras hem enkelt. En fördjupning möjliggöra att fästa en behållare med dressing.

Företag: Stora Enso

Storsäck av återvunnen PP från storsäckar

En produkt framtagen i en smart loop. Storsäckarna som Accon säljer till kunder i Norden samlas in av Accon, återvinns och det återvunna används för tillverkning av samma typ av industriförpackning. Livscykeln blir lång då man har kontroll på materialet hela tiden.

Företag: Accon Greentech AB

Trioworld Stretch Film Blown Loop30

Den här filmen har trettio procent PCR (Post-Consumer Recyled) och är både hållbar och håller mycket höga prestanda. Den höga kvaliteten kommer från blåsextrudering som ger en mycket hög punkteringsbeständighet och stabilitet för lastning. Det återvunna innehållet minskar CO2-fotavtrycket. Filmen är tunnare än den första högkvalitativa och hållbara sträckfilm som lanserades förra året och den har dessutom högre sträckbarhet.

Företag: Trioworld Smålandsstenar AB

Zeta Olivolja Fruttato EKO

Marknadens första ekologiska extra jungfruolivolja i en förpackning från Tetra Pak. Kartongförpackningen har fördelar som att den bevarar kvaliteten på produkten längre, väger mindre än många andra förpackningar och har ett lågt koldioxidavtryck. Förpackningen består till sjuttiofem procent av kartong och är lätt att återvinna. Tetra Prisma Aseptic 500 ml väger tjugotvå gram jämfört med glasflaskans trehundrafemtioett gram. Förpackningen ger sextionio procent lägre koldioxidavtryck än en glasflaska. Dessutom är den okrossbar.

Företag: Di Luca & Di Luca

Kategori: Biomaterialbaserade förpackningar

Felix Dressing

Varumärket Felix har lanserat dressingflaskor av biobaserad plast som består av restprodukter från skogs- och jordbruk. De är tillverkade av biobaserad polypropen (PP). Detta möjliggörs genom så kallad massbalanslösning, som innebär att förpackningsleverantören i sin generella produktion ersätter fossil olja med vegetabilisk i motsvarande mängd som används för att tillverka flaskorna. Flaskorna innehåller nittio procent biobaserad PP och är ISCC certifierade.

Företag: Orkla Foods Sverige

Liplid AB 

En helt ny design på lock till kaffemuggar och kalla drycker. Till etthundra procent tillverkat av cellulosafiber, helt nedbrytbart eller återvinningsbart. Designen ger också 25 procent mindre materialåtgång jämfört med konventionella lock. Designen gör att man kan dricka ur muggen utan att behöva röra vid locket med munnen. Det går också att blåsa på ytan för att kyla ner varm dryck en aning. Dessutom har locket en stabiliserande effekt på muggen vilket gör det möjligt att tillverka muggar med mindre väggtjocklek.

 

Flo-Pak Natural

Packchipsen är enkla att använda, antistatiska och kan användas flera gånger. De är dammfria och lätta. Tillverkade av nedbrytbar stärkelse och sönderdelas i vatten utan att lämna något giftigt avfall.

Företag: RAJA

Förpackning för återanvändbara bestick av träfiber

Fiberbaserad förpackningslösning av förnybara råvaror från hållbart odlad skog, både papper och film. Polypropenfilmen är talloljebaserad, tillverkad av en biprodukt vid fiberproduktion, sammanbunden med ett naturligt papperslager. Kombinationen ger förpackningen det bästa från bägge materialen, den tilltalande och förnybara imagen hos papper, liksom transparens. Förpackningsmaterialet stödjer den packade produktens image och historia.

Företag: Pyroll Packaging Group Ltd