Nominerade bidrag till Packnorth Award 2023
Nu har juryn gjort sitt arbete med att bedöma bidragen till årets Packnorth Award. Totalt hade man ett femtiotal bedömningar att göra och det är inget enkelt arbete. Nordisk förpackningsindustri och dess kunder är innovativa. Vinnarna i varje kategori presenterades på Empack i Stockholm, på Designscenen den 5 oktober klockan 13.00.
Kategori: Lyxförpackningar
A.C. Perchs Thehandel – Mini-årskalender
Miniårskalendern innehåller tolv olika smaker på danska A.C Perchs teer. Det ger en smakupplevelse varje månad under år 2024. Kalendern är designad för att fungera som en bra gåva och inte minst för att introducera nya tevarianter till gamla och nya kunder. De små metallburkarna bevarar teernas arom och kan användas till annat när de är tomma. Kartongförpackningen är tillverkad av FSC-certifierad skogsråvara och metallburkarna kan återvinnas om de inte återanvänds.
Företag: Yellow Box by Grafisk Rådgivning aps
Årgångssnus med lyxig förpackning
General Kardus har funnits som ett årgångssnus i Swedish Match sortiment sedan 2005.
Årets General Kardus är framtaget i samarbete med Wine Mechanics i Göteborg.
För att stärka symboliken i samarbetet har man använt sig av Wine Mechanics flaska, som är kapad till rätt format.
Botten och lock är specialtillverkade etsade och numrerade trädetaljer av ek från Lammhults Snickerifabrik.
Den etiketterade burken är placerad i en sekundärförpackning som med hjälp av sin eleganta design lyfter känslan av att burken har sitt ursprung från en flaska.
Både etikett och sekundärförpackningen har designelement med ursprung från Wine Mechanics.
Företag: Swedish Match
Gotlands vågor i designen för ny snusförpackning
För att lyfta hantverket och småskalighet, har Swave fått ett renare grafiskt uttryck. Ett pappersval med grövre struktur och en taktilitet i trycket. Allt för att produkten ska kännas i handen.
2020 lanserades Swave som produkt på den svenska marknaden och tre år senare var det dags att stärka varumärkets uttryck. Den nya designen är inspirerad av närmiljön runt mikrofabriken i Roma på Gotland och lyfter det omsorgsfulla hantverk som ligger bakom varje portion av produkten.
Swaves sju smaker har fått varsin färg inspirerade av respektive smak och färgskalan består av naturliga, jordnära nyanser. Känslan av ett gotländskt hantverk framhävs också genom dosans sigill, som har ett mönster inspirerat av något som ofta förknippas med Gotland: havets vågor.
Företag: Gotlandssnus AB
Svårtillverkad och elegant förpackning
Det här är en förpackning som betyder effektivitet och som står fram på butikshyllan. Den är ett tydligt exempel på vikten av att ha rätt förpackning. Den är tillverkad av ett hållbart material vid två olika fabriker, Starcke Oy och Granos i Finland.
Den sprider intrycket av arktisk natur och känsla och säljs i displayer av kartongmaterial. Tillverkningsprocessen är extremt krävande. Grano trycker registermärkena via offset på arken. Starcke applicerar hologrammet med värme på sidorna 1 – 3 och matt guldfolie på sidan 4. Grano offsettrycker sedan förpackningar med hologramfolie och Starcke gör den flerlagriga präglingen. Avslutningsvis stansar, viker och limmar Grano förpackningen.
Företag: Starcke Oy, Finland
Kategori: Cirkulära/hållbara förpackningar
Qwarzo bestick med mineralbeläggning
Qwarzo har patent på en barriär som är en mineral coating. Barriären är ett naturligt ämne som består av 100 procent kiseldioxid (SiO2), vilket också kallas Silica. 95 procent av alla stenar består av Silica. Till exempel kvarts, varav namnet Qwarzo.
Qwarzo har lagt på barriären på Iggesunds kvalitet Inverform och har egen tillverkning av bestick, som nu finns att köpa. Det är knivar, gafflar, skedar i olika storlekar och format, samt omrörare för kaffe, glasskedar etc. Barriären ger utmärkt skydd och förhindrar papperssmak i munnen. Besticken är nedbrytbara och kan återvinnas som vanligt papper enligt PAP22, utan behov av speciell behandling i återvinningsprocessen. Barriären står bara för cirka en till två procent av den totala produktens vikt, men gör ändå produkten styvare. Om Silica hamnar i naturen så är det ett naturligt förekommande ämne, typ sand.
Barriären läggs på efter stansning vilket innebär att besticken även har barriär på kanterna, som annars ofta är oskyddade från fukt.
I sortimentet finns även dryckesmuggar med samma beläggning.
Företag: Alphab Paper & Board AB
FibreStrap är världens första växtbaserade buntband
FibreStrap är världens första växtbaserade buntband med 98 procent förnybart material som kan integreras i förpackningslösningar och ersätter buntbanden av polyamid 66.
Som en del av förpackningslösningen används fossila plastbuntband för engångsbruk i miljarder årligen för att fästa alla typer av produkter för att förhindra stöld och hålla fast produkten. FibreStrap har samma låsfunktion som buntband av plast, men med betydande hållbarhetsfördelar.
FibreStrap är en träfiberbaserad lösning gjord av långa fibrer från de nordiska träslagen. Detta skapar en produkt med enastående styrka och återvinningsbara träfibrer. Lösningen ger betydande hållbarhetsfördelar i förpackningar både för produkt-och tillbehörsmontering.
Validerade hållfasthetstester visar styrka på samma nivå som buntband av plast. Karaktäriserande LCA finns tillgänglig och prestanda- och hållbarhet är validerade av tredjepartsorganisation. Plastbuntband har funnits sedan 1958 – nu finns ett hållbart alternativ utvecklat, designat och producerat i Norden.
FibreStrap är designad med avsikten att ha så mycket växtbaserade material som möjligt och minimera miljöavtrycket i produktens livscykel. Detta inkluderar material, tillverkning, leveranskedja, avfall och materialanvändning. FibreStrap kan färgas i valfri vattenbaserad pantone-färg för varumärkessyfte, om en kund vill använda en specifik märkesfärg.
FibreStrap är utformad för att ge betydande hållbarhetsfördelar vid byte av buntband av plast. CO2 reduceras med över 85 procent, vattenförbrukningen med över 80 procent. Längden kan anpassas så att man bara använder det material du behöver. Vikten är lägre än för alternativen.
Materialreducering. Byt ut 1 eller 2 buntband i plast med 1 FibreStrap.
Bandet kan i de flesta fall återvinnas i pappersåtervinning tillsammans med de fiberbaserade förpackningarna. Vid montering i fabrik av en produkt med buntband skär operatörerna av ändstycket på buntbandet.
Om den inte är för kort när den monteras tillsammans med en produkt kan FibreStrap återanvändas av slutanvändaren. Kunden kan använda den för att binda t.ex. buskar, små träd och andra föremål hemmet.
Företag: EVLR International AB
SKONA – Framtidens cirkulära plastförpackning
Under våren lanserade ICA tillsammans med Svensk Plaståtervinning, Nopa Nordic och AVL en ny cirkulär plastförpackning av 95 procent återvunnen plast från svenska hushåll för SKONA-tvättmedel. Plasten i förpackningen har samlats in av hushållen, sorterats ut på Svensk Plaståtervinning och slutligen blivit en ny plastförpackning. Förpackningen är en uppdaterad version av befintlig förpackning där skillnaden är att det återvunna materialet enbart kommer från tidigare plastförpackningar och enbart från den svenska marknaden, vilket ICA är först med på den svenska marknaden.
Den nya SKONA-flaskan banar väg för att plastförpackningar nu blir en del av den cirkulära ekonomin. Den illustrerar idealbilden av det cirkulära system som vi bygger upp, där en förbrukad plastförpackning blir en ny plastförpackning.
SKONA-flaskan är ett resultat av flera aktörers samarbete och vision att skapa cirkulära plastflöden i stor skala som minskar utsläppen, minimerar behovet av ny fossil plast, och bygger upp en marknad för återvunnen plastråvara. Den nya SKONA-flaskan gör det enklare för kunden att göra ett hållbart val och uppmuntrar även kunden till att återvinna sina plastförpackningar.
Företag: ICA Sverige AB