2024AWARD

Här hittar du årets vinnare i Packnorth Award 2023

Intresset var stort vid Designscenen på Empack när det var dags att presentera vinnarna i den nordiska förpackningstävlingen Packnorth Award 2023. Tävlingen arrangeras av Packnews.

Sex vinnare prisades med diplom, blommor och champagne. Nedan hittar du årets vinnare och juryns motiveringar. Du kan läsa mer och se alla bidrag till tävlingen i tidningen Packnews nummer 4-2023.

Kategori: Lyxförpackningar

A.C. Perchs Thehandel

I kategorin Lyxförpackningar kan man ofta ta ut svängarna lite extra. Det är årets vinnare ett bra exempel på. Miniårskalendern för te från A.C Perchs Tehandel är färgsprakande och blandar metall och kartong. Juryn köpte konceptet med glädje: 

Juryns motivering: Miniårskalender för the erbjuder 12 olika smaker, en för varje månad år 2024. En elegant förpackning med exklusiva anslag. Så kan man sammanfatta årskalendern för thé. Det är en elegant lösning med materialval som ger stora möjligheter för återanvändning, ett viktigt hållbarhetsbegrepp idag. Juryn gjorde en jämförelse med Marie Antoinettes hov med askar i noggrant genomtänkta pastellfärger. Det är dekadent på ett läckert sätt. De små plåtburkarna håller kvar teets arom. Kartongförpackningen är tillverkad av FSC-certifierat material. A.C Perchs Thehandels identitet framgår tydligt.

Kategori: Cirkulära/hållbara förpackningar

EVLR International AB

Många av bidragen i tävlingen pekade på hållbarhet och cirkularitet, ett hett ämne idag. Ofta handlar det om att gå från plast till fiberbaserat. Vinnaren i kategorin, FiberStrap är ett bra exempel. Juryn gillade lösningen, beskrivningen av den och den validerade LCA-studien.

Juryns motivering löd: Världens första buntband med 98 procent förnyelsebart material. Ett hållbart materialbyte där konstruktionsplasten polyamid ersatts med material direkt från naturen. Långa fibrer från FSC-certifierad nordisk skog används. Resultatet är ett band med mycket hög styrka som är återvinningsbart. Att gå från polymera material till fiber innebär kraftigt minskad CO2-generering. Det gäller även vattenförbrukningen.


FiberStrap är den enda produkten i Packnorth Award 2023 som har LCA-dokumentation validerad av tredjepart. Detta gav extra plus i juryns bedömning.

Kategori: Livsmedelsförpackningar

ICA Sverige AB

Var är nyheten var juryns första tanke när de såg förpackningen för ICA Hushållsost. Den ser ut som den alltid gjort, men är en ren innovation genom att gå från laminat till monomaterial och dessutom med styrkan att kunna djupdras 15 centimeter.

Juryns motivering: En förpackningslösning som juryn verkligen uppskattade. Den passar perfekt in i detaljhandelns krav och önskemål om användning av monomaterial, i det här fallet polypropen (PP). Utmaningen med att klara barriärkraven klaras elegant och djupdragningsförmågan på 15 centimeter är imponerande. I utvecklingsarbetet har stor vikt lagts vid att hitta ett monomaterial som fungerar i produktionen, som kan djupdras utan att gå sönder samt skyddar osten på ett bra sätt. Resultatet är en förpackning med mycket mindre CO2-belastning om den återvinns, och det finns stor potential för användning inom andra områden.

Kategori: E-handelsförpackningar

RAJA

Att göra maskininvesteringar är inte en självklarhet för små och medelstora företag. Det har RAJA tagit fasta på och utvecklat en kartongdispenser för fyllnadspapper som är enkel att använda vid manuell packning. Juryn uppskattade enkelheten i en tilltalande lösning.

Juryns motivering: Alla företag inom e-handeln är inte stora företag. Fyllnadspapper i en dispenserförpackning vänder sig främst till små- och medelstora företag som önskar att gå från plast till fiberbaserade material. En smart och praktisk lösning. Fyllnadspappret tas ut genom ett hål i dispensern och kan enkelt rivas av.
Pappret är tillverkat av återvunnet material. Juryn uppskattade enkelheten men samtidigt det smarta i den här lösningen och utgår från att dispensern även blir sin egen transportförpackning på väg ut till kund.

Kategori: Nordisk Bioplastförenings Specialpris

Duni

Nordisk Bioplastförenings specialpris är ett pris som ligger utanför tävlingens jury, valet görs i stället av föreningens styrelse.

Juryns motivering: Breeze Cups marknadsförs under Dunis varumärke BioPak. Muggarna är tillverkade av bagasse, restprodukter från sockerrör. Genom att använda bagasse tar man vara på något som annars är avfall. Muggarna är in- och utvändigt belagda med bioplasten PLA som till etthundra procent är förnybar. De är certifierade med ”OK Compost Industrial”. Breeze Cups är inte avsedda för varma drycker som kaffe utan för kalla drycker som alternativ till glas.

Nordisk Bioplastförening uppskattar Dunis arbete mot ett hållbart samhälle och ser Breeze Cups som ett intressant steg på vägen mot det. Därför vill föreningen i år tilldela Breeze Cups denna utmärkelse. Föreningen ser priset som en inspirationskälla för vidare utveckling av biobaserade förpackningsprodukter.

Kategori: Packnews Specialpris – Chefredaktörens val

Wellplast

För första gången fick juryns ordförande, som inte är delaktig i bedömningarna, chansen att utse en favorit. Valet föll på en industriförpackning modell större som plockar upp behovet på en ny marknad, batterier till elbilar.

Juryns motivering: En tilltalande lösning på ett växande problem. Kring elbilar utvecklas konstant nya behov. Det här är ett exempel. Elbilsbatterier som ska kasseras måste hanteras varsamt och säkert. Det är stora produkter med hög vikt och i vissa fall med brandrisk. Med andra ord en ny marknad som Wellplast tagit till sig och utvecklat ett hållbart flöde för. Förpackningen går i retursystem och transporteras hopfälld när den är tom. Den har en brandtextil när så behövs. Inredningen är flexibel för att passa många batterityper. Den är UN-certiferad, UN 3480. Systemet med att köpa tillbaka förpackningen och återvinna materialet när den till slut gjort sitt jobb är tilltalande. Förpackningen används också för transport av prototypbatterier. Elbilsbatterier är en ny marknad som kommer att växa genom åren och en värdig vinnare av chefredaktörens pris.